2019-09-03 10:07:29• hírek • Bede Emőke

Balesetveszélyes bontószökevények Szatmár megye útjain

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Az idei év első hat hónapjában a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) munkatársai 33 508 darab járművet vizsgáltak át az országúti műszaki ellenőrzések során. Több mint 1700 járműről kiderült, bármelyik pillanatban balesetet okozhatnának a súlyos technikai meghibásodásaik miatt - tájékoztatta híroldalunkat a hivatal.

A RAR által kiadott közlemény szerint az ellenőrzött autók közel felénél fedeztek fel valamilyen szabálytalanságot, melyeknek java része az abroncsokat, a fékrendszert, a fényszórókat, illetve a károsanyag-kibocsátást érintette. A Szatmár megyei statisztikák nem térnek el nagyban az országos adatoktól. Mint kiderült, megyénkben az első félévben 1302 autót állítottak félre és vetettek alapos vizsgálat alá a RAR munkatársai, ezek 49,92 százaléka pedig nem felelt meg az elvárásoknak. Mi több, 28-ról egyértelműen elmondható, hogy konkrétan balesetveszélyesek a nem megfelelő műszaki állapotuknak köszönhetően.



Ezzel kapcsolatban érdemes elmondani, hogy 2018 ugyanezen időszakában jóval kevesebb volt a valóban balesetveszélyes autók száma: a tavalyi év első hat hónapjában 1321 járművet ellenőriztek, ám „csak” 17-ről derült ki, hogy a szó szoros értelmében veszélyeztetik a forgalom résztvevőinek testi épségét, és akár életét is. Ez pedig korántsem túlzás, ugyanis az elmúlt 17 évben 820 olyan súlyos baleset történt szerte az országban, melyet az autó valamilyen technikai meghibásodása okozott. Ezekben a balesetekben nem kevesebb mint 309 személy vesztette életét, 752-en pedig súlyosan megsérültek. Épp ezért a RAR ellenőrei nem is haboztak pénzbírsággal és a forgalmi engedély bevonásával szankcionálni a veszélyes járművek tulajdonosait. A közlekedési rendőrséggel közösen szervezett ellenőrzések során, egyetlen félév alatt összesen 409 helyszíni bírságot osztottak ki, de bevontak 193 forgalmi enegdélyt és felfüggesztettek 3 jogosítványt is.


Az Országos Gépjármű-nyilvántartási Hivatal azonban egy fontos tényre is felhívta a figyelmet a közlemény végén: a közzétett adatok nem tükrözik híven a romániai autópark állapotát, hiszen az ellenőrzések során csak azokat az autókat állítják meg, melyek esetében valamilyen meghibásodást gyanítanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: